Винаги съм казвала, че издателство Векста за мен е лична кауза, в която намирам начин за творческо изразяване на въпросите и проблемите, които ме вълнуват. Книгата на Естер Перел, Еротична интелигенстност, не прави изключение, дори напротив – тя е отговор на въпросите, които си задавах в един много предизвикателен период от живота ми.

Еротична интелигентност е една книга, която ме накара да осъзная каква съществена част от живота си съм възприемала като даденост – брака. Имам се за сравнително отворен към света човек, който е свикнал постоянно да изследва себе си, взаимоотношенията си, да се развива и да търси нови пътища. И в един момент осъзнах, че това отношение е важало за личния ми свят или за приятелските и роднинските връзки, за типа на комуникация с партньора ми, но никога не е поставяло под въпрос институцията и съдържанието на брака. Никога не бях се замисляла, че той може да ми дава и едно по-различно преживяване от стандартното – сигурност, предсказуемост, доверие…и признавам си, често пъти скука. Осъзнах как отвъд табуто за открито разговаряне за секса, в мен съществува не само табуто открито да говоря за брака си, но и табуто да си задавам въпроси свързани с него. Това табу може би е свързано в мен с страха ми да не открия някой ден, че ако не виждам брака си по най-захаросания и гладко протичащ начин, то той вероятно върви към провал. Чувствах се затворена в капан. Примирението ми горчеше. А нещо все ме глождеше – мислех си: трябва, трябва да има начин, който да ми помогне да погледна на връзката си и на себе си в нея по един свободен, гъвкав, приемаш начин и най-вече по начин, който да ми дава творчески простор и усещането, че съм жива, че самата връзка е жива.

Вярвам, че за разлика от приказките, историята на двама човека не завършва в момента, в който щастливи се женят. Вече от опит знам, че в семейния замък продължават да живеят дракони, с които трябва да се преборваме и продължава да има феи и чудни същества, които се притичват на помощ, когато сме изчерпани от сили и идеи. Също така знам, че правим голяма грешка ако се правим, че не ги забелязваме, защото така никога няма да открием съкровищата, които пазят. Приключението продължава, трябва да продължи. Все пак връзката с партньора заема основно място в живота ни и сериозно обуславя начина по който се чувстваме, удовлетвореността ни от живота, от себе си. Затова търсех, търсех някой който да ми разкаже какво става по-нататък. За мен Естер Перел е този разказвач. Тя разказва смело, открито, безпристрастно и с дълбоко разбиране към човешката природа. Онова, което пропуснах да чуя от собствените си родители и среда, онова, което години наред ровех да открия в себе си, сега го чувам чрез нея. Може би не само аз стигам един ден до въпроса има ли живот след сватбата. Еротична интелигентност засяга именно основносто ни усещане за живост – способността ни да поддържаме пламъка помежду ни жив. Както самата Перел казва: подобно на домакинската работа, която изисква ежедневни грижи, така и връзката между двама човека не се случва от самосебе си, а иска съзнателно отношение и внимание. Едно от най-силните неща, които ме докоснаха в Еротична интелигентност е приемането, с което Перел подхожда към всеки един случай, уважението, с което изследва чувствата и отношението им към тяхната връзка. За мен именно това открито изследване и приемане е магическият еликсир, който прави възможна промяната.

Вярвам, че в книгата Еротична интелигентност всеки ще открие по нещо за себе си. И хората, които са заедно от десетилетия, и онези, които все още търсят истинския, и онези, които избират да се разделят, а също така и хората, които първоначално не се свързват с темата. Осъзнаваме го или не, еротиката е част от идентичността на всеки един човек и засяга не само сексуалния ни свят, но и цялостното ни усещане за живота. Вярвам, че развиването на еротичната интелигентност е част от развиването на личността ни и това е причината, поради която смея да ви предложа тази книга редом с другите книги на издателството, които засягат най-вече духовното ни развитие. Ръкавицата е хвърлена 🙂

Естер Перел ще гостува в София между 28 и 30 октомври. На 28 октомври от 19 часа в Бетахаус (кв.Лозенец, ул. Крум Попов 56-58), Перел ще представи книгата си и ще проведе лекция по темата. Таксата за вход е 30 лева за двама човека и 20 лева за самостоятелен човек като в нея е включна и самата книга.

Естер Гомбаш

На 28 и 29 октомври Естер Перел ще проведе двудневен семинар в който ще представи подробно своята практика, изходните тези и теория, които използва, както и конкретни случаи, по които е работила.

Информация и за двете събития можете да откриете на страницата на Communication Academy, а също така можете да зададете своите въпроси на адреса на издателство Векста info@vexta22.com

 

 

Има ли живот след сватбата?