Интервю с Естер Перел, семеен терапевт и автор на книгата Еротична Интелигентност, по повод посещението ѝ в България, което ще бъде свързано с представянето на нейната книга и провеждане на двудневен семинар за професионалисти.

  • Вашата книга е издадена в много страни. В България предстои да бъде издадена в края на октомври 2013 г. Кое е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете „България“?

Това е една от страните, в които никога досега не съм била и от известно време съм заинтригувана от София. 19-годишният ми син беше запленен от нея, когато я посети, и това веднага запали любопитството ми.

  •  В София ще проведете семинар за професионални психолози, който със сигурност ще бъде полезен за тях. Но повечето от обикновените хора в България са прекалено свенливи, за да потърсят професионална помощ, когато става въпрос за техния интимен живот и проблеми. Как мислите, дали това би могло да се промени?

Терапията все още носи определена стигма в много части на света. Но нашите вярвания, отношения, очаквания и поведения, свързани с любовните взаимоотношения непрекъснато се развиват. Терапевтите са агентите на социалната промяна и тяхното влияние не се ограничава в рамките на техния кабинет. Романтиката е водещата идеология на модерната любов и тази тенденция тепърва ще се наблюдава и в България, заедно с плюсовете и минусите, които носи със себе си.

  • Какво представлява еротичната интелигентност? Как бихте я описали накратко?

Ние се раждаме чувствени, а ставаме еротични. Всички ние търсим баланса между сигурността и приключението. Еротиката е интеграцията на двете. Развиването на еротичната интелигентност означава развиване на усещането ни за живот, виталност, енергичност. Учим се как да съхраним живота в нас, когато сме изправени пред заплаха. Съставните части на еротиката са любопитство, новост, мистерия, въображение, игривост, риск. Това е онази част от нас, която ни дава усещане за свобода и безкрайни възможности, лъчезарност, изследване и откривателство, и растеж.

  • Каква е всъщност тайната на желанието в дълготрайните връзки? Съществува ли нещо, което може да се използва като универсално решение при всяка двойка?

Поддържането и съхраняването на желанието в дълготрайните връзки не е въпрос на тайна, а на практика. То представлява едно умишлено, съзнателно отношение към въпроса. Необходимо е самите ние да бъдем господари на желанието си и това е нещо универсално, въпреки че в много части на света жените така и не получават възможността да се консултират с някого за своите желания. Вероятно и в много части на България това е така.

  • Вярвате ли, че прочитането на една книга би могло радикално да промени поведението на хората в тяхната връзка?

То може радикално да промени начина им на мислене, поведението се променя значително по-трудно. Въпреки това много хора са ми писали, за да ми кажат именно това – че книгата ги е променила. Така че да, една книга би могла да бъде призив за творческа промяна и действие.

  •  Можете ли да дадете някакъв съвет на онези отчаяни хора, които смятат, че разводът е единственият начин да се справят с интимните си проблеми?

Вместо да кажете, че партньорът ви не е изпълнил своите задължения и ви е разочаровал, запитайте се дали самите вие сте дали най-доброто от себе си, дали самите вие бихте желали да живеете с някой като вас. Ако отговорът е отрицателен, тогава се спрете и поемете отговорността за своя принос в създаването на общото нещастие.

Въпросите зададе Анелия Костова-Бозгунова.

Интервю с Естер Пeрел