Психолози разкриват, че начините да заздравим връзката си и да запазим семейното щастие понякога са учудващо прости. Нека да погледнем факторите, които помагат на двойките да се чувстват удовлетворени в брака си.

Малките жестове имат голямо значение

Малките, но редовни жестове на внимание, които да накарат партньора ви да се почувства специален обичан и обгрижен са първият фактор на успешната връзка. Позитивното признание може да бъде под формата на тайно вмъкната в портфейла картичка с добро пожелание или спонтанна прегръдка след дълъг работен ден. Особено мъжете имат нужда от позитивно потвърждение, защото, за разлика от жените, те рядко получават комплименти или прегръдки от другите и имат шанс да го получат единствено от половинките си.

Поддържайте добрия тон по време на спор

Хората със стабилни  и дълготрайни връзки са много по-деликатни един към друг когато спорят в сравнение с хората, които стигат до развод. Изследванията показват, че 69% от семейните спорове остават неразрешени, но същественото за запазването на брака е по-скоро стилът на комуникация и начинът по който двойката се справя с тези неизбежни конфликти. Характерното за хората, които успяват да поддържат брака си и да бъдат доволни от него е, че в такива случаи се отнасят с много повече внимание и грижа един към друг и с много повече мекота повдигат въпроса, който ги тревожи, в сравнение с онези, които след време се развеждат. Има психолози, които могат до голяма точност да предскажат развръзката на брака единствено наблюдавайки модела по който двойката общува помежду си.

Намерете теми за разговор извън домакинството

Внимателното отношение един към друг не е достатъчно. Много двойки смятат, че разговарят един с друг, но това, което всъщност правят е, че обсъждат въпросите на домакинството – кой какво ще свърши, какви задачи има, какво трябва да се купи/поправи. В същото време щастливите двойки са онези, които намират време и пространство да споделят своите надежди, мечти и тревоги. Тези двойки прекарват време, за да научат нещо по-дълбоко един за друг. Споделянето на неща като кои сме ние, какво е нашето призвание и цели дава на връзката усещане за споделено значение и значимост.

Празнувайте добрите моменти

Изследвания доказват, че подкрепата на партньора, когато е постигнал успех е много по-съществена за дълготрайното чувство за удовлетвореност, в сравнение със случаите, когато тази подкрепа е налична, когато той се сблъсква с трудности и тъга. Същите изследвания конкретизират, че когато човек се чувства подкрепен от партньора си например при постигане на повишение в работата имат много по-високо самочувствие и са много по-удовлетворени от самата връзка. И обратно – подкрепата на партньора в трудни ситуации не винаги води до позитивни чувства, а понякога дори предизвиква негативни такива. Стресът от самото събитие често пъти пречи да оценим подкрепата на човека до нас.

Рискувайте

Малко са нещата, които така съществено могат да подкопаят основите на една връзка както го прави скуката. Факт е, че с времето свикваме с другия, но психолозите твърдят, че това е процес, който може да бъде забавен. Хората са склонни да свикват дори и с позитивните промени в живота си. Как да се предпазим от това или поне да го забавим? Отговорът може да бъде сумиран в три ключови думи: новост, разнообразие и изненада. Опитването и преживяването на нови вълнуващи неща може да помогне на двойките да пробудят чувства, подобни на онези, които са изпитвали един към друг в началото. В едно изследване, двойките, които предпочели да опитат нещо ново заедно – например да пътуват на стоп или да отидат на парти – били много по-доволни от връзката си в сравнение с двойките, които избрали да си направят среща по по-традиционния начин – например като изгледали някой филм заедно. Заключението: ако се отвориш към нови възможности и потенциални изненади с твоя партньор, това може да забави процеса на свикване един с друг.

Не забравяйте: любовта не е достатъчна.

Един от най-важните уроци, който е полезно да запомним е, че подобно на всяко друго дългосрочно начинание, на което сме се отдали, поддържането на връзката също се нуждае от съзнателни усилия. Всички знаем, че за да бъдем добри в нещо – например в някой спорт или професия – са необходими години на тренировки и допълнителни обучения. А незнайно как, пропускаме да приемаме, че същото важи и за брака и вместо това сме свикнали да смятаме, че там нещата се случват по естествен път, от самосебе си. Колкото по-отрано се придобият умения за поддържането и развиването на една връзка, толкова по-удовлетворяваща ще бъде тя. Също така, не бива да се чака до появата на проблема. Предварителната профилактика е препоръчителна.

 

И на финала психолозите съветват: Ценете човека до вас, чувствайте се късметлии, че го имате в живота си. А умението да се ценим един друг е нещо, което много двойки изграждат с времето.

 

По статия на Анна Милър (http://www.apa.org/monitor/2013/04/marriage.aspx)

 

Как да съхраним любовта?