Автор: Естер Перел

Тайната история на мъжката сексуалност се крие в това, че мъжете зависят много повече от жената. Обикновено смятаме, че мъжете искат просто секс докато за жените той е по-скоро едно вътрешно емоционално комплексно преживяване и така напълно пропускаме да разберем колко силно е обусловена мъжката сексуалност от вътрешни фактори. Несигурност, потиснатост, липса на самочувствие – всички те са фактори, които имат отношение директно към връзката и определят мъжката сексуалност.

Мъжката сексуалност е същата като женската – вътрешно обусловена и отразяваща личното отношение към себе си.

Но аз ще отида дори още по-далеч с твърдението, че мъжката сексуалност е много по-зависима от партньора, което е и причината поради която много мъже предпочитат да не се обвързват. Не защото не искат да имат партньор и не защото не искат да мислят за това как се чувства другият, а защото всичко това е твърде болезнено за тях и е много по-лесно да бъдат сами.

Мъжете са много по-зависими от партньорите си, особено от жените, и също така са много по-щедри сексуално. Харесва им да доставят удоволствие. Това е противоположно на тяхната социална роля. За разлика от тях, жените, чиято социална роля е да се грижат за всички останали, се нуждаят от много по-голям фокус върху себе си, за да почувстват сексуален стимул – като противоположност на емоционалната роля, в която се намират.

Поради това бих казала, че женската сексуалност е много по-нарцистична. Жената не се възбужда от това да види него възбуден; жената се възбужда, когато види себе си възбудена. Тя наблюдава себе си. Неговата ерекция в действителност не е нещото, което й въздейства. Но когато неговата ерекция означава, че тя е неустоима и секси – ето това вече ще й подейства.

Това е една от основните причини, поради които жените много по-рано се отегчават от моногамията в сравнение с мъжете. Но те не казват това. Вместо това твърдят, че имат главоболие, не желаят секс или че искат първо да почувстват емоционална близост. Но основното поради което не се възбуждат е, че когато са с един и същи човек, който и без това ги желае, те не могат да получат нарцистично потвърждение за себе. Причината, поради която една жена отказва да прави секс не е това, че й липсва емоционална сигурност, а това, че моногамията е далеч по-отегчителна за нея.

Мъжката сексуалност срещу женската сексуалност