Не чакайте да се случи конфликт или разногласие, за да използвате емпатията. Нейните ползи са най-големи в привидно малките и незначителни моменти на себеизследване, когато дадено чувство или усещане оживява в нас – например необяснима, лека тревога, свиване в стомаха, колебание, заченки на гняв и т.н. – и когато вместо да се опитаме да го разсеем, изберем да потърсим нуждата, за която то ни сигнализира. Това изследване е като да ползваме вътрешен камертон, с помощта на който се настройваме на вълните на душата си. Ако стартирате деня си/задачите си/разговора, който ви предстои, свързвайки се с нуждата, която ви е жива в момента, тя ще бъде вашата нишка на Ариадна в лабиринта на ситуацията и тя ще ви изведе до мястото на удовлетвореност, пълноценност, усещане за вътрешна сила.

Когато направим емпатията част от себе си и я възприемем като състояние на съзнанието, а не просто като външен придатък – средство или техника за постигане на определени резултати, ползите и влиянието й попиват по-дълбоко и трайно в нас и понякога дори незабелязано водят до промени – в нас и в другите – които после наричаме чудеса.

Ако сте любопитни да откриете неочаквани съкровища, следващия път, когато ви свие стомахът или усетите сянка на някакво тревожно или неопределено чувство, спрете се и го изследвайте. Ползвайте емпатията в малките неща и вижте как незабелязано светът ви се променя.

Картите от комплекта Емпатико съдържат 40 чувства и 60 нужди. С тяхна помощ можете да развиете речника си за двете, както и да получите подкрепа и насоки в изследването на тази и всякакви други теми. Можете да поръчате Емпатико от тук.

Автор: Естер Гомбаш

 

Емпатията е ежедневна практика