Картите Емпатико са приложими както за разглеждането на по-сериозни вътрешни или междуличностни конфликти, така и за ситуации, които провокират емоционална реакция в нас, но са с по-малка тежест. Обикновено когато усвояваме ново умение – било изучаване на език или рисуване, кормуване, свирене на инструмент – започваме с малки, но основополагащи стъпки и градим умението постепенно с постоянство и упражнения. По същия начин ако упражняваме умението си за емпатия ежедневно в малките неща, това постепенно ще ни направи все по-самоуверени и умели в нея и ще увеличи шансовете ни да се справим успешно и с по-големи предизвикателства, когато се намираме в по-нажежена ситуация. За това, ако сте взели решение да развивате умението си за емпатично общуване, не дръжте картите на рафта, а ги носете със себе си, за да са ви под ръка. Животът предлага изобилие от ситуации за изследване. Ето някои от тях:

Когато ви предстои да се захванете с нова задача или проект  (това може да бъде както плануването на семейната почивка, така и обмислянето на това дали да приемем дадено предложение за работа или не), изследвайте какви чувства са свързани с тях и какви всъщност нужди се надявате да посрещнете, правейки каквото ще правите. Осъзнатостта за нуждите ще ви даде повече фокус, яснота и синхрон между вътрешните потребности и външните действия.

Комуникацията между родители и деца обикновено е доста интензивна. Емоциите, които са въвлечени в нея често пъти се сменят от едната крайност в другата за секунди. Можете да бъдете сигурни, че децата ни могат да ни дават постоянен повод да вадим картите – както при отрицателни чувства, така и в случаите, в които изпитваме радост и гордост във връзка с тях.

Картите са възможност да бъдем по-искрени със себе си и с причината, поради която правим дадено нещо. Можем да изследваме теми които иначе не бихме поставили под въпрос, защото смятаме, че се подразбират от себе си или защото „така се прави”. А така ли е наистина? Понякога, ако си зададем въпроса защо правим дадени неща или защо държим на нещо, може да получим изненадващи за нас отговори. Стига да бъдем готови да сме искрени със себе си.

Картите са отлична възможност за ежедневна среща със себе си. Ако отделяте по 15-20-30 минути всеки ден, просто за да се вслушате в това, което ви е живо, вие ще се синхронизирате с онази част от себе си, която често пъти остава извън полето ни на осъзнаване, но която много силно влияе върху чувствата и поведението ни. Например: изпитвате необяснимо напрежение и потиснатост и това ви кара да сте по-остри с околните и да правите пропуски в работата си. Така целият ви ден може да пропадне. За разлика от това ако отделите 20-30 минути за себе си, за да изследвате какво стои зад това напрежение, коя е потребността, която така силно ви се иска да удовлетворите, вътрешната яснота ще ви помогне действително да направите крачки към удовлетворяването й вместо да махате напосоки и да наранявате околните и себе си.

Картите са добър помощник при изследването на редица други ситуации: когато изпитваме страх, разочарование, безсилие или гняв, при раздяла или загуба, при празнуване и ситуации на радост и успех. Колкото повече ги ползваме, толкова повече поводи ще откриваме да ги ползваме, защото през нас постоянно преминават всякакви чувства, и картите ще ни научат да ги забелязваме.

И още едно важно нещо – не спирам да акцентирам колко е важно най-напред да развием умението си да се отнасяме с емпатия към себе си. Наясно съм с нетърпението и нуждата на всеки от нас да живее в разбирателство и хармония с околните, но семената на тези две красиви цветя се намират в самите нас и ние трябва най-напред да ги отгледаме в себе си. Никой не може да даде нещо, което не притежава. Ще можете да дадете разбиране, уважение, подкрепа или емпатия на друг само ако сте се научили да ги давате на себе си. За това искам да обърна внимание, че най-напред е вътрешната работа, а след това външната и когато станем майстори в емпатията ще можем да ги редуваме както дишането – вдишваме и издишваме, вдишваме емпатията, давайки я на себе си, след  което я издишваме, давайки я на друг.

Картите от комплекта Емпатико съдържат 40 чувства и 60 нужди. С тяхна помощ можете да развиете речника си за двете, както и да получите подкрепа и насоки в изследването на тeзи и всякакви други теми. Можете да поръчате Емпатико от тук.

Автор: Естер Гомбаш

Кога да ползваме Емпатико?